Vilken borr till plast?

av Sabine / 2021-12-03

Vilken borr till plast?

Vilken borr till plast?

Multiborr eller universalborr är ett slags borr som har flera användningsområden. Du kan använda dem för att borra i plast, trä, metall, tegel, sten m.m. Stenborr är ett samlingsnamn för borr som kan användas för att göra hål i betong, natursten, kakel, tegel m.m.

Hur ser man skillnad på olika borr?

Metallborr är oftast svarta och har slipats så att skären bildar en spets. Det innebär att borren till skillnad från träborr börjar borra i centrum. Borren är av hårt stål och kan för det mesta användas i andra material: plast, trä, laminat etc. På spetsen på borr för tegel, sten och betong sitter en liten hård platta. Vilken Borrstorlek? För att borra i hårda material som betong och tegel måste du ha en särskild betongborr, den har ofta en blank yta. Till gula och röda plugg används 5,5 mm borr, till brun plugg 8 mm och till blå 10 mm. För att en plastplugg ska expandera maximalt måste skruven vara minst 5 mm längre än pluggen.

Vad är stegborr?

Ett av de mest speciella är det så kallade stegborret. Det är koniskt format och består av olika skär, som gör hålet större för vart skär, De kan vara till exempel från 6 till 39 mm. Ett stegborr är främst ägnat för att borra i tunn metall, exempelvis aluminium. Hur ser en Träborr ut? Träborr är ofta ett typiskt s.k. spiralborr. Benämns ibland som träspiralborr. Det är det yttre kanten av spiralen som skär eller mejslar ut materialet medan resten av spiralen. Det djupare spåret är till för att ta hand om och transportera bort det avverkade materialet.

Följaktligen, hur gör man hål i plast?

Det finns flera sätt att göra hål i plast. Tunn plast, som ej uppvärmd krymplast, kan perforeras med en vass nål, håltång eller hålslag/papperspunsar. Vad är en Coromant borr? Coromant Delta Lött hårdmetallborr för hål med snäva toleranser. Coromant Delta® är ett allround-borr för de flesta material och kompletterar CoroDrill Delta-C vid mindre stabila betingelser och större diametrar. Höga krav på håltolerans och ytjämnhet. Bra spånavgång ger tillförlitligare bearbetning.

Vad är en HSS borr?

Metallborr har samma diameter längs hela sin längd och de har en spets som slipats i en vinkel på 118°. Dessa borr kallas även snabbstålsborr eller HSS-borr (High Speed Steel). Är Släppningsvinkel och spetsvinkel på en borr samma sak? Centrerborrar har i regel 90° spetsvinkel. En borr måste ha rätt släppningsvinkel för att kunna skära i materialet. Släppningsvinkeln varie- rar från 7° till 14°. En borr med större släppnings- vinkel skär lättare, men är vinkeln för stor uppstår vibrationer och borren skär ryckigt och blir snabbt slö.

Vad för storlek på borr skall du använda när du skall gänga M6 M10 M12?

GängaStigning mmBorr Diameter
M61,05,0 mm
M81,256,8 mm
M101,58,5 mm
M121,7510,3 mm

Vilken borr till sten?

Frågor och svar

Borra i mjuk sten Det viktigaste här är att ha en ordentlig borr som är gjord för sten. Om... Läs mer »

Sidonia . 2021-10-12

Vilken borr till stål?

Frågor och svar

Vanliga metallborr duger bra för att borra i mjuk metall som koppar och aluminium. Men för hårda... Läs mer »

Sosanna . 2022-06-06

Vilken borr till metall?

Frågor och svar

Vanliga metallborr duger bra för att borra i mjuk metall som koppar och aluminium. Men för hårda... Läs mer »

Taryn . 2021-12-12

Vilken borr till lättbetong?

Frågor och svar

Borr: Betongborr för betong och lättbetong. Plugg, exempel: Expandet special (orange), eller... Läs mer »

Jean . 2022-03-19