Kan man måla källargolv?

av Maisie / 2022-07-17

Kan man måla källargolv?

Kan man måla källargolv?

Att måla ett betonggolv kan göra en enorm skillnad för hela intrycket och värma upp utan någon vidare ansträngning. Det går utmärkt att addera exempelvis mattor för att slippa kylan snarare än att lägga ett nytt golv ovanpå - som ökar risken för fuktskador och mögel.

Vad målar man källargolv med?

Golvfärg plus är en blank slitstark golvfärg som är lätt att hålla ren och lätt att måla med. Om Cyklar eller däck skall förvaras på detta golv rekommenderar vi att dessa ej ställd direkt på golvet. Tex lägga en skiva av papp eller en matta just där dessa förvaras. Med detta i åtanke, kan man måla direkt på betong? Betong målas med akrylatfärg (organisk) i mycket stor utsträckning inomhus och utomhus. Fördelen med denna färg är att den är vattenbaserad, lätt att stryka på och billig. Variationen i egenskaper är stor och svår att bedöma för användaren.

Med tanke på detta, måste man ha våtrumsfärg i tvättstuga?

En tvättstuga räknas som våtutrymme och där krävs ett enligt MVK (Måleribranschens våtrums kontroll) ett godkänt målningssystem för våtrumsmålning. Detta för att fukt inte ska intränga in i konstruktionen och orsaka fuktskador. Därför avråder vi helt från målning med diffusionsöppna system i denna typ av miljö. Vilken färg på källargolv? Vi rekommenderar att du målar med vanlig väggfärg för inomhusmiljö i källare i bostadsmiljö. Det är en vanlig missuppfattning att man bör måla med en diffusionsöppen färg som tex silikatfärg i tron att de är bra mot fukt. Undantaget kan vara vid tex en jordkällare som är nergrävd under mark.

Vad göra med källargolv?

Har du källarfönster kan du förse dem med ventiler för att slippa fukt i källaren. Ska du sätta in nya fönster, se då till att köpa några med inbyggda ventiler. Om du inte har fönster i din källare så kan en annan metod till att få mer ventilation i en fuktig källare vara att göra en rad utluftningshål med ventiler. Vad ska man välja för golv i källare? Både textilgolv, som nålfilt eller heltäckningsmatta, och stengolv som klinker och granitplattor fungerar att lägga i källare direkt på betongplattan. Anledningen till det är att dessa material är vad man brukar kalla ånggenomsläppliga.

Och därefter, måste man slipa betonggolv innan målning?

MÅLA BETONGGOLV

Ett obehandlat betonggolv måste vara torrt på ytan, minst 1–2 månader gammalt och fritt från smuts och fett. Släpper ytskiktet vid ett skrapprov finns betong-/cementhuden kvar och den måste då avlägsnas före målning genom slipning eller betning med saltsyra.

Kan man använda väggfärg på golv? Måla med pensel närmast väggen. Stryk sedan golvet med en roller på skaft. Lägg på färgen jämnt så det inte blir några skarvar och måla hela golvet vid samma tillfälle. Är golvet målat sedan tidigare räcker det att du stryker det två gånger med den färg du valt, oavsett om det är trä eller betong.

När kan man måla på ny betong?

Om du ska måla på ny puts eller betong är det viktigt att bruket har härdat och torkat ordentligt. Om underlaget inte fått tillräckligt med torktid innan målningen, fäster färgen dåligt. Det kan ibland vara svårt för en lekman att bedöma när underlaget är klart för målning.

Vad målar man källargolv med?

Frågor och svar

Golvfärg plus är en blank slitstark golvfärg som är lätt att hålla ren och lätt att måla... Läs mer »

Philippa . 2022-04-07

Kan man måla på gummi?

Frågor och svar

Plastprimer används vid målning av plaster, läder och gummi. Plast är ett svårt material att... Läs mer »

Windy . 2022-07-13

Kan man måla över akrylatfärg?

Frågor och svar

Det går inte att måla på någon annan färgtyp på akrylatfärgen vid ommålning. Då måste... Läs mer »

Edita . 2022-06-01

Kan man måla köksskåp?

Frågor och svar

Vill du göra köket ännu snyggare och få fräschare skåp och lådor kan du även måla dess... Läs mer »

Enrica . 2022-07-08