När ska man plocka chili?

av Prisca / 2022-02-22

När ska man plocka chili?

När ska man plocka chili?

När sensommaren och hösten kommer är det tid att skörda din chili. Du kan njuta av frukterna efterhand som de mognar. Frukten av dina chiliplantor håller sig ett par veckor i kylskåp men du kan även torka eller frysa in dem för att njuta av dem under längre tid.

Därefter, hur lång tid tar det innan chili blir röd?

I svenska butiker hittar man oftast den gröna och omogna frukten, den blir röd när den mognat. Rökt jalapeño kallas chipotle, det börjar bli en allt mer populär krydda i kalla grillsåser och tex-mex-mat. Man kan också fråga kan man plocka grön chili? Du kan skörda chilin redan när de är gröna. Du kan använda dem som gröna eller låta dem ligga i rumstemperatur, då mognar de flesta sorterna. Du kan också låta dina chili torka efter mognaden på en varm plats, luftigt utbredda på en tidning. Vänd på dem då och då så att de torkar jämnt.

Hur länge kan chili stå ute?

Risken för frost måste definitivt vara över. När nattemperaturen når +8°C är det dags att börja avhärda chiliplantorna för utomhusvistelsen. Börja med några timmar åt gången. Tills de klarar att stå ute under resten av säsongen. Med detta i åtanke, när vet man om chilin har växt klart? När hösten kommit och temperaturen kommit ner till 12 grader är det dags att ta in chiliplantorna. De sista chilifrukterna kan växa klart inomhus eller i ett uterum.

På motsvarande sätt, hur gör man med chili på hösten?

Cilipeppar går bra att övervintra inomhus vintertid. Ju mindre plantorna är ju lättare brukar det vara. Vid övervintring brukar jag försöka förvara dem i en temperatur mellan 15 – 18 grader men det går även att ha dem i rumstemperatur 20 – 24 grader men då kräver plantorna mera ljus, vatten och näring. Kan chili Eftermogna? Därför är det bra att skörda chili tidigt för att avlasta växten. Chilin fortsätter att eftermogna även efter att den plockats. Alla färgar inte ut, men jag har märkt att man får bättre resultat om man bara tar de frukter som redan börjat skifta färg.

Hur får jag min chili att mogna?

Chiliplantor behöver ljus för att överleva vintern eller för att frukterna ska mogna. Lättast att lyckas är om man använder tilläggsbelysning, lysrör som är tända ca 10 timmar/dygn. Om det finns möjlighet så välj plats där du kan hålla lite lägre temp en idealisk temperatur ca 17 – 18 grader. Därmed, när kommer frukten på chiliplanta? Chiliplantor är vackra att se på, trevliga att smånynnande sköta om och de ger ofta rikligt med frukt, från midsommar till långt in på hösten.

Man kan också fråga kan man torka omogen chili?

– Enklast att torka chili är egentligen att använda en frukt- och svamptork, men har du inte tillgång till det så går det bra att torka i ugnen på 50 grader över natten. Låt luckan stå lite på glänt. Det går även fint att halvera frukterna och lägga öppet för att torka.

Skillnaden mellan Chili Powder och Ancho Chili Powder

Skillnaden

Vad är skillnaden mellan chilipulver och ancho chilipulver? Chilipulver är en blandning gjord av olika... Läs mer »

Guillemette . 2022-03-11

När ska man plocka James Grieve?

Frågor och svar

James Grieve är ett relativt svagväxande träd som börjar ge frukt redan som ungt och brukar... Läs mer »

Willow . 2021-11-01

När ska man plocka ner Aroma äpplen?

Frågor och svar

ÄppelsortMognarSyrlig–Söt 1–5AntonovkaOktober2AromaSep/Okt4Belle de BoskoopNov/Dec2BorgherreOktober3 Och... Läs mer »

Cody . 2022-06-09

När kan man plocka upp potatisen?

Frågor och svar

När kan man skörda potatis? Om du har förgrott potatisen så kan du räkna med att du kan skörda... Läs mer »

Christine . 2022-06-28