Är bilkamera lagligt i Sverige?

av Phillis / 2022-05-21

Är bilkamera lagligt i Sverige?

Är bilkamera lagligt i Sverige?

Visst är det lagligt med bilkameror, men det finns gråzoner att ta hänsyn till. Integritetsskyddsmyndigheten (f.d. Datainspektionen) har ställt sig tveksamma till kameror i bilar och på cyklar eftersom de anses bryta mot kameraövervakningslagen (se citat nedan). Därför borde det krävas tillstånd för att få använda dem.

Därefter, får man filma när man åker bil?

får jag som privatperson filma från min bil andra fordon och förare i trafiken!? Hej och välkommen till Lawline med din fråga! Huvudregeln är att man får filma vad som helst och vem som helst på allmän plats, så länge det inte ofredar någon. Med detta i åtanke, Är dash cam tillåtet? Efter överklaganden i flera instanser har Högsta förvaltningsdomstolen nu slagit fast att ha en kamera monterad i vindrutan, en så kallad dashcam, bilkamera eller vindrutekamera, är tillåtet.

Därmed, vilken dashcam är bäst?

Bästa bilkameran 2022

  1. Nextbase 622GW. Marknadens mest avancerade bilkamera.
  2. Nextbase 522GW. Det bästa alternaitvet för de allra flesta.
  3. Garmin Dash Cam 67W. Kompakt, kraftfull och enkel att använda.
  4. Viofo A129 Pro Duo. Mycket prisvärd bilkamera.
  5. Garmin Dash Cam Tandem.
  6. Garmin Dash Cam Mini 2.
  7. Kenwood DRV-830.
  8. BlackVue DR900S-2CH.
Hur funkar en dashcam? En bilkamera (även känd som dashcam på engelska) är en kamera som man monterar i framrutan på bilen för att spela in händelseförloppet vid till exempel en krock.

Man kan också fråga varför bilkamera?

Bilkameror har ökat i popularitet de senaste åren då de kan fungera som en extra säkerhet på vägen. Sedan 2016 har de varit lagliga i Sverige, och de är ett utmärkt komplement med bevis om olyckan råkar va framme. Då blir det enklare att avgöra vems fel det faktiskt var. Var får man inte fotografera? Det finns inget förbud mot att filma eller fotografera någon på allmän plats, till och med om detta görs mot den filmade eller fotograferade personens vilja. I allvarliga fall av förföljelse med kamera kan gärningen dock klassificeras som ofredande.

Med tanke på detta, vad kostar en dashcam?

Vi satte 3 000 kronor som övre gräns för vad bilkamerorna fick kosta. Då flera av de större tillverkarna hade många modeller som klarade denna gräns valde vi att ta med den enklaste/billigaste modellen samt den mest avancerade/dyraste modellen från respektive tillverkare. Får man filma främlingar? Huvudregeln är ni får filma vad ni vill, vilket även inkluderar människor. Alltså behöver ni i princip inte be om tillstånd för att filma på allmän plats såsom gator, torg eller parker. Det är även tillåtet att stå utanför och filma in på privat område men att stå inom det privata området och filma kräver tillstånd.

På motsvarande sätt, får man lägga ut bilder på andra utan tillåtelse?

Du får ta foto och lägga upp på vem du vill men om personen du fotat säger att den inte vill vara med måste du censurera. Men så länge inget sägs ska det vara okej enligt lag att lägga upp bilder.

Är Björnspray lagligt i Sverige?

Frågor och svar

Skogsbolaget Sveaskog vill att deras personal ska få möjlighet att använda så kallad björnspray... Läs mer »

Tiffanie . 2022-01-03

Är det lagligt att ha pitbull i Sverige?

Frågor och svar

I Sverige är det tillåtet att inneha kamphundraser men i våra grannländer Norge och Danmark... Läs mer »

Pammy . 2022-06-26

Är varghund lagligt i Sverige?

Frågor och svar

Ryssland har vilda varghybrider. Trots att det är olagligt att ha varghundar i Sverige på grund... Läs mer »

Ebonee . 2022-05-24

Är bitcoin lagligt i Sverige?

Frågor och svar

Ja. I Sverige kan du använda vad du vill för att betala för varor/tjänster. Vad är Plånboksadress? Vad... Läs mer »

Marisa . 2021-12-18