Vad är skillnaden mellan Coca Cola Zero och Coca Cola Light?

av Celka / 2022-02-10

Vad är skillnaden mellan Coca Cola Zero och Coca Cola Light?

Vad är skillnaden mellan Coca Cola Zero och Coca Cola Light?

Coca Cola måste ju vara en av världens mest druckna drycker? För är det bara jag eller känns det som att Coca Cola alltid förekommer oavsett var man befinner sig eller vad man gör? Egentligen är det ju inte så konstigt, det är ju trots allt läskande gott, haha! Som ett komplement till Coca Cola finns ju både Coca Cola Zero och Coca Cola Light, som anses vara två ”nyttigare” alternativ. Om de är så mycket nyttigare vet jag inte, men de innehåller i alla fall inte vanligt socker, och det är ju alltid något!

Coca Cola Zero och Coca Cola Light är nästan identiska när det kommer till innehåll och smak, men bara nästan. För trots att de både saknar innehåll av socker så finns det några minimala differenser som gör att de skiljer sig åt, annars hade det ju känts onödigt att båda skulle få ta upp plats på marknaden!? Det kanske inte är alla som har märkt eller känner skillnaden mellan de två, men den finns absolut där. Faktum är att de två är rätt starka rivaler till varandra, där man antingen tillhör den ena eller den andra. Det finns inget mellanting inte.

Så vad är då skillnaden? En kort förklaring är att skillnaden mellan Coca Cola Light och Coca Cola Zero sitter i smaken, då det är en enda liten molekyl som gör att de smakar lite olika. Även mängden aspartam skiljer de åt, men annars är de faktiskt identiska. Eller ja, förutom förpackningen då.

Är du intresserad av att få reda på hur denna enda lilla molekyl kan göra så att smaken faktiskt skiljer de åt så ska du stanna kvar här! För idag ska vi bara fokusera på det, och även förklara lite mer vad Coca Cola Zero och Coca Cola Light är. Så häng på! - kanske får du upp ögonen för en ny variant?!

Jag skulle bli förvånad om någon av er som läser detta inte vet vad Coca Cola är, och faktiskt så tror jag även att i princip alla vet vad både Cola Zero och Cola Light är också. Skulle någon inte göra det så är den enklaste beskrivningen ”läskedryck med colasmak”, inte svårare än så. Däremot så är ju vanlig Coca Cola originalet, och Cola Zero och Light är liksom uppgraderade versioner av den kan man säga – de är båda socker- och kalorifria. Det som skiljer dessa åt från vanlig Cola är alltså att de inte innehåller socker, utan som också är kalorifritt.

Och det är där man ser den stora skillnaden mellan vanlig Cola och de nyare alternativen! Det är nämligen så att en burk med vanlig Coca Cola innehåller 140 kalorier, medan både Zero och Light bara innehåller 1,0 kalorier. Rätt sjukt ändå! Av dessa två nya versioner så var det Coca Cola Light som kom först, och det har funnits i Sverige sen 1983. Denna version blev otroligt populär nästan direkt, och idag säljs det faktiskt ungefär lika mycket av den som originalet. Tänk att något kan bli så populärt bara för att det inte innehåller socker!

Coca Cola Zero är med andra ord den nyaste versionen på marknaden, men den har ändå funnits i Sverige sen 2007. Även den blev en riktigt hit och uppskattades extra mycket då den hade en mer lik smak till den vanliga Colan än vad Light hade. Med det sagt kommer vi in på dagens huvudämne; vad som är skillnaden mellan Cola Zero och Cola Light! Så varför inte dyka lite djupare i det på en gång?

Ja, då var vi äntligen här, så nu är det dags att reda ut denna väldigt besvarade fråga en gång för alla! Till att börja med så skiljer de sig åt i smaken, vilket beror på en liten molekyl som finns i båda, men som förekommer på olika sätt.

Citronsyra på olika sätt

Det är nämligen så att båda Zero och Light innehåller citronsyra, men i Zero-versionen så förekommer det som trinatriumcitrat. För att ni ska förstå vad skillnaden är så är trinatriumcitrat ett salt av citronsyra, och ger alltså en annan smak än ren citronsyra. Att innehållet av citronsyra skiljer sig åt beror på att dryckernas ursprung är lite olika. Eller kanske inte ursprunget, men liksom själva grundidén till varför de skulle tillverkas.

Cola Light, som kom först av de två, gjordes just för att man ville ha en sockerfri version där man tydligt kunde känna saknaden av socker på smaken. När man sen gjorde Cola Zero så ville man göra ännu en sockerfri version, men istället för att ”smaka sockerfri” så ville man att den skulle smaka så likt originalet som möjligt. Light smakar alltså lite lättare för att den har en annan sammansättning av smaker, och det är där skillnaden mellan citronsyra och salt av citronsyra kommer in. Hänger ni med?

Mängden aspartam

En annan sak som skiljer de två åt är mängden aspartam. Som sagt så innehåller båda två sötningsmedlet, men när det gäller hur mycket så är det faktiskt en rätt rejäl skillnad. Cola Zero innehåller 240 mg per liter, medan Cola Light innehåller hela 390 mg per liter.

Det är ju nästan dubbelt så mycket! Dock så har inte den skillnaden någon påverkan på smakerna, utan det är bara ett högre siffertal. Fast faktiskt så kan man diskutera om den ökade mängden aspartam har en annan påverkan än på siffertalet.

Det har under de senaste åren förts ganska livliga diskussioner kring just sötningsmedlet aspartam, och det har på somliga håll påståtts att det är ett farligt ämne som ger ökad risk för cancer. Men du behöver inte bli orolig, för det finns faktiskt inga belagda bevis på detta i dagsläget. Eller ja, det var en liten lögn, för om du har sjukdomen fenylketonuri så kan det vara farligt att inta aspartam. Annars är inte aspartam farligt eller skadligt, och det är alltså inte ett problem att dricka varken Cola Light eller Zero om mängderna är rimliga!

Men som med (nästan) allt så finns det en begränsad mängd som anses vara rimlig. Om du inte vill komma upp i för höga doser av aspartam, i alla fall om du vill följa EU:s rekommendationer, så ska du inte dricka mer än sju liter Cola Light per dag, och 11 liter när det gäller Cola Zero. Men alltså, vem skulle ens orka dricka så mycket läsk på en dag? Då kan ni i alla fall förstå att det krävs att man dricker rätt mycket för att aspartamet ska vara farligt, med andra ord är den chansen ganska liten.

Här tänkte jag bara ge en liten sammanfattad uppställning av vad Cola Light respektive Cola Zero innehåller för att man ska få en tydligare helhetsbild av skillnaden. Här kommer de:

 • kolsyrat vatten
 • färgämne
 • surhetsreglerande medel
 • sötningsmedel (aspartam, 240mg/l)
 • naturliga aromer
 • trinatriumcitrat (salt av citronsyra)

 • kolsyrat vatten
 • färgämne
 • surhetsreglerande medel
 • sötningsmedel (aspartam, 390mg/l)
 • naturliga aromer
 • citronsyra

Som ni nu tydligt kan se så är skillnaden mellan de två minimal, men den finns där. Mängden aspartam och olika former av citronsyra är vad som gör det, helt enkelt. Smakerna skiljer sig alltså åt, men är man inte jättevass på avsmakning så är det inte säkert att man känner skillnaden.

Huruvida man föredrar Coca Cola Zero eller Coca Cola Light är helt valfritt och det finns inget som förespråkar att den ena är bättre än den andra. Det som vi säkerligen vet är att de inte innehåller socker, till skillnad från vanlig Coca Cola. Annars är som sagt skillnaderna minimala, och man kan njuta lika mycket av de alla tre!

Vad är skillnaden mellan cola light och cola zero?

Skillnaden

Båda dryckerna är socker- och kalorifria. Smaken av Coca‑Cola zero sugar är nästintill identisk... Läs mer »

Marcie . 2021-12-02

Was ist der Unterschied zwischen Cola Light und Zero?

Frågor och svar

Der Unterschied liegt im Geschmack. Der volle Geschmack von Coca‑Colazero Zuckerist noch mehr... Läs mer »

Nelia . 2022-07-12

Was ist Cola Zero Zero?

Frågor och svar

Coca‑Cola Zero Sugar ergänzt seit 2006 das kalorienreduzierte bzw. zuckerfreie Produktsortiment... Läs mer »

Sacha . 2022-01-05

Har Coca Cola light koffein?

Frågor och svar

Sötningsmedel: aspartam, acesulfam K. Koffeinhalt: 10 mg/dl. Är Coca Cola Zero bättre än... Läs mer »

Celestyn . 2022-04-27