Vad är skillnaden mellan vaniljsocker och vaniljpulver?

av Carolin / 2022-06-11

Vad är skillnaden mellan vaniljsocker och vaniljpulver?

Vad är skillnaden mellan vaniljsocker och vaniljpulver?

Vanilj är en vanligt förekommande smakessens i hela världen, och även här i Sverige. Det går lika bra att använda i bakverk och desserter som i matlagning. Antingen kan man använda äkta vaniljstång, vaniljpulver, eller vaniljsocker. Det sistnämnda är nog det som används flitigast i de svenska hushållen, och visst känns det som att det alltid står ett paket vaniljsocker och lurar någonstans oavsett vilket hushåll man besöker? Det kanske inte gäller exakt alla, men det är i alla fall väldigt vanligt. Dessvärre är just vaniljsocker inte det bästa av alla alternativ, då det ofta inte innehåller alls så mycket vanilj som man kanske tror.

Faktum är att vaniljsocker är ett socker smaksatt med vanilj, eller i vissa fall , vilket är en syntetiskt framställd vanilj. Trots att vaniljsocker skulle kunna klassas som en ”lurendrejeri produkt”, så är det vad de flesta använder. Oftast beror det på att man helt enkelt inte vet vad som skiljer vaniljsocker och äkta vaniljpulver åt. Vi vill gärna att vaniljpulvret ska få mer uppmärksamhet och riktigt uppskattning. Därför tänkte jag att vad passar inte bättre än att en gång för alla klargöra skillnaden mellan vaniljsocker och vaniljpulver?

En kort förklaring är att skillnaden mellan vaniljsocker och vaniljpulver är att vaniljpulver är ett pulver gjort på malda vaniljstänger, och vaniljsocker är då som sagt ett smaksatt socker. Men det finns lite mer än så att berätta, och vill ni veta vad så är det bara att ni följer med!

Till att börja med tänkte jag gå in lite mer på djupet om vad vaniljpulver är, för att ni sen ska kunna få en större förståelse för att det faktiskt är väldigt stor skillnad på de två. Som jag nämnde i inledningen så är vaniljpulver precis vad det låter som; ett pulver gjort på vanilj, och då vaniljstång. För att ett vaniljpulver ska räknas som äkta så måste det till 100% bestå av mald vaniljstång. Alltså ska det inte innehålla något socker, några färgämnen, eller några tillsatser. Om pulvret är äkta innehåller de alltså bara naturlig äkta vanilj och har då en naturlig vaniljsmak.

Att man maler vaniljstängerna till pulver är för att det är mycket lättare att förvara och dosera än om man köper hela stänger. Sen som med allt annat så finns det ju företag som försöker fuska, och de kan alltså döpa sin produkt till ”vaniljpulver” fast att det innehåller lite annat tjafs också. Alltså är det viktigt att läsa på innehållsförteckningen innan man köper ett. Det för att vara säker på att det bara innehåller 100% vaniljstång och att man inte betalar för ”utfyllnad”.

Vanilj används ju som sagt över hela världen, men det förekommer på olika sätt beroende på vart man befinner sig. Däremot så har , då ungefär 80% av världens export kommer därifrån. Men här kommer det som jag tycker är rätt coolt; vaniljen i sig kommer från vaniljorkidé. Alltså skördar man det från en orkidé, hur coolt!? Jag tycker i alla fall att det känns väldigt häftigt då orkidéer är något som jag trodde bara användes som en så kallad prydnadsblomma.

Något annat jag tycker är rätt intressant med vaniljen är att stängerna skördas omogna. När man väl har skördat de från respektive blomma så får de sen ligga och mogna till sig i tre till fyra månader. Det är under den tiden som de får den mörka brun-svarta färgen. Då får de även sin koncentrerade smak tack vare att de får ligga och ”svettas” så länge.

När stängerna har nått önskad mognad och färg kan man sälja de som de är, eller så maler man de till det vi kallar för vaniljpulver. Som krydda är det den nästa dyraste efter saffran. Det kunde man kanske inte tro!? Visste du inte det så vet du att du kan uppskatta vaniljen lite extra nästa gång du smaksätter något med det!

Till skillnad från vaniljpulver så innehåller vaniljsocker oftast nästan ingen äkta vanilj alls. Visst att det finmalda vita sockret är smaksatt med äkta vaniljstång, men mängden är väldigt snål. Och så innehåller det även en del andra tillsatser och stärkelser. Sen finns det även en annan typ av vaniljsocker som heter vanillinsocker. Det är också ett finmalt socker, men som istället är smaksatt med vanillin. Vanillin är nämligen ett ämne som är syntetiskt framställt, och som är gjort för att man vill efterlikna den äkta smaken av vanilj. Med andra ord är det bara fusk och alltså raka motsatsen mot den äkta varan.

De flesta vaniljsocker har små svarta prickar i sig, vilket kommer ifrån den malda vaniljstången som sockret blandats med. Det finns också vaniljsocker utan svarta prickar, men det betyder inte att de inte håller vaniljstång. Istället för att man blandat ner små frön så låter man då stången stå och dra i socker, som man sen blandar i. Även här kan det vara bra att kolla innehållsförteckningen innan du köper ett, för trots att det står att det är äkta vaniljsocker så kan det innehålla vanillin också. Står det att det bara innehåller socker och vaniljstång så är det en halvt äkta vara, om ni förstår!

Då till den huvudsakliga frågan; vad är egentligen skillnaden mellan vaniljsocker och vaniljpulver. Egentligen hörs det ganska tydligt på namnen, alltså att vaniljsocker är socker smaksatt med vanilj, och att vaniljpulver är pulver gjort på vaniljstång. Den stora skillnaden är att vaniljpulver består av 100% äkta mald vaniljstång, medan vaniljsocker består av finmalt vitt socker som är blandat med lite vaniljstång. Då kanske ni förstår att det är rätt stor skillnad när det gäller kvalité och smak!?

Eftersom det är vanligt att man använder vaniljsocker istället för vaniljpulver när det kommer till hemmabruk, och eftersom det ofta är vaniljsocker man refererar till i recept, så känns det kanske svårt om man plötsligt skulle vilja byta ut de två.

Men så svårt är det inte! Det enda du behöver veta om är att på en del vaniljsocker behövs det bara ungefär ¼ vaniljpulver, så stor är skillnaden i smak! Och det beror på att vaniljpulvret smakar ren vanilj, alltså behövs inte lika mycket. Tänk dock på att inte ta för mycket vaniljpulver då det bara kommer smaka beskt, och så slösar du på varan!

Kan man ta vaniljsocker istället för Vaniljpulver?

Frågor och svar

Det går bra att byta ut vaniljsocker mot vaniljpulver (mald vaniljstång), vaniljarom eller vaniljpasta.... Läs mer »

Claude . 2021-10-04

Hur mycket vaniljsocker är 1 tsk Vaniljpulver?

Frågor och svar

Eftersom vaniljpulver är så smakrikt behövs bara en liten mängd. Man brukar räkna med att... Läs mer »

Koressa . 2022-04-12

Hur mycket vaniljsocker är 1 krm Vaniljpulver?

Frågor och svar

Äkta vaniljpulver kommer från vaniljstänger och innehåller inget tillsatt socker eller tillsatser.... Läs mer »

Arielle . 2022-07-28

Hur mycket Vaniljpulver är 1 tsk vaniljsocker?

Frågor och svar

Eftersom vaniljpulver är så smakrikt behövs bara en liten mängd. Man brukar räkna med att... Läs mer »

Lenee . 2022-04-28