Vad är skillnaden mellan en jaguar och en leopard?

av Milicent / 2021-10-28

Vad är skillnaden mellan en jaguar och en leopard?

Vad är skillnaden mellan en jaguar och en leopard?

De är nog många som hört talas om de stora kattdjuren; tiger, lejon, jaguar, och leopard. Kanske har ni sett dem på ett djurprogram på teven, eller så kanske ni har sett de live på savannen och ”in action”, så att säga. Eller så kanske du inte sett dem alls. Oavsett vad du har för relation till de stora kattdjuren så måste du ju hålla med om att de är otroligt vackra. De är så mäktiga när de smyger sig över slätterna och visar upp sina graciösa kroppar.

Däremot är det nog vanligare att man har koll på tiger och lejon snarare än jaguar och leopard. Men jag själv tycker nästan att de två är de vackrare av de alla. Men sen tycker jag också att det är rätt svårt att skilja dem två åt, för trots allt så är de ju väldigt lika. Nästan samma mönster, in princip samma färg, och så samma kroppsform.

Om du, som jag, tycker att det är lite svårt att skilja de två åt, och skulle vilja veta vad skillnaden mellan dem är så har du hittat rätt! Kort och gott kan man säga att skillnaden mellan jaguar och leopard är deras fläckar, storlek, och vart i världen de lever. Men framförallt fläckarna, där jaguarens är större och har hela svarta ringar runt sig.

Men så finns det ju lite fler detaljer än så att dyka djupare in på, och det är precis det jag tänkte göra! Häng med om du vill lära dig mer om de fina kattdjuren jaguar och leopard.

Men först tänkte jag förklara lite mer ingående om de båda två för sig. Och då börjar vi med jaguaren då det är den större av de två. Faktum är att jaguaren är det tredje största kattdjuret i hela Amerika, näst efter tiger och lejon. Det är även det enda av kattdjuren som tillhör släkten ”panthera” som är infödd i Nord- och Sydamerika.

Utseende

Jaguaren har en längd på 112-185 cm, och en mankhöjd på 68-76 cm. Honorna kan väga upp till 90 kg, och hanarna upp till 113 kg. Rätt mycket för att vara katt! Det som är lite intressant med just jaguaren är att benen är väldigt korta i förhållande till kroppen, och samma sak med svansen.

Faktiskt så är jaguaren det kattdjur som har kortast svans jämfört med kroppen om man jämför med de andra stora kattdjuren. Dess färg är mörkgul med svarta fläckar som sträcker sig längs hela kroppen. Dock kan färgen även variera mot rödbrunt och ibland svart.

Fläckarna

Egentligen är det just fläckarna som är mest intressanta, då det oftast är det man blandar ihop jaguaren och leoparden på. Jaguarens fläckar sträcker sig som sagt över hela kroppen, men de är som tydligast över nacke, huvud, och svans.

På de andra ställena av kroppen förekommer de i olika asymmetriska former som sällan visar på något speciellt mönster. Där visas de ofta som ringar runt en mörkare fläck, om ni förstår hur jag tänker?

Alltså i mitten är det en rödbrun (oftast) fläck som omges av svarta ringar runt om. I vissa fall finns det även en eller två svarta men lite mindre prickar precis i mitten. Förstår ni inte min något bristfälliga förklaring så är det bara att googla!

Så vidare till leoparden, som även den tillhör släktet ”panthera”.  Till skillnad från jaguarens dominans i Amerika kan man hitta leoparden i Afrika, och även på några ställen i Asien.

Utseende

Till skillnad från jaguarens längdspann på ca 110-190 cm är leopardens längdspann ännu lite längre, de kan variera från ungefär 100 cm upp till 200 cm. Vikten ligger mellan 28 och 70 kg, alltså är den betydligt lättare än jaguaren, och även en aning längre.

När man talar om dess färg kan man säga att den är väldigt likt jaguaren, sådär mörkgul som även kan sträcka sig mot det orangeröda hållet. Däremot upplevs de som lite ljusare. Svansen är dock betydligt längre, och bara den i sig kan nå upp till en meter ungefär!

Fläckarna

Det är väl egentligen här den största skillnaden finns mellan de två, förutom att de lever i olika delar av världen. Ni förstår, jaguarens fläckar är nog nästan så mycket som fyra gånger större än leopardens. Inte över hela kroppen, men på vissa områden i alla fall.

Så man skulle kunna förklara det som att leopardens fläckar smälter ihop mer, alltså att de ligger tätare varandra i mönstret. Och så är de mycket mindre då. Den tydliga ringen som oftast förekommer hos jaguaren är mer bara som svarta streck runt om.

Däremot ser fläckarna nästan likadana ut om man tänker på utseendet; en mörkare fläck som omges av svart. Precis som jaguaren är fläckarna tätare och mer distinkta på huvud och nacke, och faktiskt också på benen.

Okej, nu har vi gått igenom dem var för sig. Så vad är då egentligen ? För att det inte ska kännas så rörigt tänkte jag att jag gör en lista på de punkter där de skiljer sig åt. Här har ni den:

  • Världsdel
  • Storlek
  • Fläckarna

För att ni ska förstå vad de specifika skillnaderna är så får ni här ytterligare en lista, fast då med en kolumn för respektive katt och deras motsvarigheter per de olika skillnaderna:

  • Världsdel: Nord- och Sydamerika
  • Storlek: längdspann på 112-185 cm, viktspann på 46-113 kg, svans upp till 75 cm
  • Fläckar: stora mörka fläckar med tydliga svarta ringar runt, ibland små svarta prickar i mitten
  • Världsdel: Afrika och Asien
  • Storlek: längdspann på 100-200 cm, viktspann på 28-70 kg, svans upp till 95 cm
  • Fläckar: mindre mörka fläckar med suddade svarta streck runt

Så här kan ni se lite tydligare vilka skillnader som finns mellan de två, och vad de specifikt skiljer sig på. Leoparden är alltså mycket mindre än jaguaren, trots att den både är längre till kropp och svans. Och så har vi då fläckarna, som man så ofta blandar ihop.

Tänk att stora fläckar hör till stor katt, alltså jaguaren. Och det är då de större som både kan ha ring och liten prick i mitten. Mindre fläckar hör till mindre katt, alltså leoparden. Där får det varken plats med hela ringar eller små prickar mitt i, utan här är de tätare och mindre distinkta i form.

Nu hoppas jag att ni kattintresserade där ute har fått ett bättre grepp på vad som faktiskt skiljer en jaguar och en leopard åt. För trots att de tillhör samma släkte och att de ser väldigt lika ut så finns det ju några delar som gör dem till två helt separata djur. Sen har jag en sak som är lite rolig, om ni inte redan vet om den förstås. Det är nämligen så att det faktiskt finns korsningar mellan jaguarer och leoparder, trot eller ej!

Om man korsar en jaguarhane med en leopardhona så kommer ungen att kallas för jagupard. Om man istället korsar en jaguarhona med en leopardhane kommer ungen kallas för leguar. Det är kanske inte världens viktigaste sak att veta om, men jag tycker i alla fall att det känns väldigt exotiskt och udda. Hur som helst, oavsett skillnaderna mellan leoparden och jaguaren är de båda två otroligt vackra och majestätiska enligt mig. Ta vara på de djur vi har och skydda dem så gott det går, are you with me!?

skillnaden mellan jaguar och leopard och gepard

Skillnaden

Medan geparder har jämnt fördelat enkla fläckar, har jaguarer mindre fläckar inuti polygonala rosetter.... Läs mer »

Cristine . 2022-06-10

skillnaden mellan jaguar och leopard och panter

Skillnaden

Leoparder som är melanistiska, antingen helt svarta eller väldigt mörka, är en av de stora katterna... Läs mer »

Janeczka . 2022-07-16

skillnad mellan gepard och leopard och jaguar och panter

Skillnaden

Leoparden har rosetter snarare än cheetahs enkla fläckar, men de saknar inre fläckar, till skillnad... Läs mer »

Alexina . 2022-04-01

Skillnaden mellan Jaguar och Leopard

Skillnaden

Medan leoparder är täckta av mer solida fläckar och rosetter, har jaguarer sportiga rosetter med... Läs mer »

Allene . 2022-07-05