Vad är skillnaden mellan MacBook Air och MacBook Pro?

av Robinett / 2022-01-18

Vad är skillnaden mellan MacBook Air och MacBook Pro?

Vad är skillnaden mellan MacBook Air och MacBook Pro?

I dagens moderna och teknologiska samhälle är det inte särskilt vanligt att inte äga en dator. Det är faktiskt inte ovanligt att ha fler än en dator per person, och då syftar jag inte på övriga mobila enheter. En av de stora teknikjättarna är märket Apple, som ni säkert har hört talas om? Deras produkter är väldigt populära och används över hela världen, däribland iPhone, iPad, och MacBook. Den senare produkten är den vi ska kolla närmare på idag.

För er som inte har koll på Apples produkter så är MacBook deras bärbara dator, som finns i olika utföranden och modeller. De mest populära är MacBook Air och MacBook Pro, men när det gäller vilken av dem man ska välja kan valet bli lite svårare. Dessa två varianter ser väldigt lika ut utifrån, men innehållet skiljer sig ganska rejält. Som intressent av att köpa en Mac-dator vet man kanske inte vad skillnaden mellan dessa två är, så därför tänker jag hjälpa er lite på vägen.

Kort och gott kan man säga att skillnaden mellan MacBook Air och MacBook Pro ligger i bärbarheten, alltså vikten, och också i tjockleken och prestandan. MacBook Pro är en starkare men tyngre dator, medan Air är en lättare men klarar inte lika mycket. Därmed är också Pro dyrare än Air.

Dock finns det betydligt mycket mer detaljer än så att utforska, och som faktiskt kan vara avgörande i beslutet om vilken modell som kommer passa dig bäst. Hoppas denna text gör ert val lättare och att ni hittar den perfekta datorn! Och till er som inte är anhängare till Apple men ändå hittat hit – kanske kan ni hitta en ny favorit!?

För att vi ska få en inblick i , och också för att ha olika saker att jämföra tänkte jag att vi börjar med att presentera den mindre av de två modellerna lite kortfattat. Macbook Air är alltså Apples minsta variant på bärbar dator, och också deras billigaste alternativ. Air är faktiskt deras nyaste tillskott till familjen av Macbooks, och det är vi inte ledsna över! Macbook Air är också lite tunnare och lättare överlag, och upplevs därmed som smidigare att bära med sig.

Dock innebär den mindre och tunnare modellen att prestandan inte är lika tålig, så vill du ha en dator som klarar av lite tyngre program och belastning är detta inte det bästa alternativet. Man skulle alltså kunna säga att Macbook Air kan vara ett bättre alternativ om du reser och far runt mycket och inte vill släpa på en tung dator. Men om du å andra sidan verkligen vill jobba med den, alltså på riktigt, så kan den vara lite för svag.

Och så har vi då Macbook Pro, som är Apples lite större och kraftigare variant av bärbar dator. Processorerna växlas till en nivå upp, vilket gör att prestandan tål mer och klarar att jobba med tyngre uppgifter. En logisk följd av en starkare kärna är att den väger lite mer, och datorn i sig känns både större och lite klumpigare.

En härlig utveckling hos Pro är att skärmen är så kallad retina-skärm, alltså är bilden både bättre och större över hela datorn. För den professionella arbetaren kommer helhetskänslan vara stabil och konsekvent. Sammanfattningsvis är Macbook Pro en stark och tålig dator, och alltså ett mycket bra alternativ för dig som kräver en hållbar jobbarkompis. Med tanke på att den både väger mer och upplevs som större kan den kännas lite klumpig för att bära med sig på stan varje dag.

Som hos alla Apples Macbooks finns det olika modeller av samtliga varianter, så för att jämförelsen ska bli någorlunda rättvis tänker jag att vi jämför två datorer med samma tum och lagring. På så sätt kan vi få en tydligare bild av vad båda datorerna har ett erbjuda, och vad som faktiskt skiljer de åt. Och då får det helt enkelt bli 13-tums med tanke på att Air bara finns i den modellen på Apples hemsida, och så väljer vi de med lagring på 128GB.

13-tums MacBook Air, 128GB

 • 1,6 GHz dubbelkärnig processor, Turbo Boozt upp till 3,6 GHz
 • 128GB lagring
 • 8GB minne
 • Touch ID
 • Retina-skärm med True Tone
 • Force-touch styrplatta
 • 2 Thunderbolt 3-portar
 • Fullt färgomfång
 • 300 cd/m2 ljusstyrka
 • Bredd: 30,41 cm, Djup: 20,24 cm
 • Höjd (tjocklek): 0,41-1,56 cm
 • 12 timmar batteritid
 • 1,25 kg
 • Denna har ett cirkapris på 14.000 kronor

13-tums MacBook Pro, 128GB

 • 1,4 GHz fyrkärnig processor, Turbo Boozt upp till 3,9 GHz
 • 128GB lagring
 • 8GB minne
 • Touch Bar
 • Touch ID
 • Retina skärm med True Tone
 • 2 Thunderbolt 3-portar
 • P3-färgomfång
 • 500 cd/m2 ljusstyrka
 • Bredd: 30,41 cm, Djup: 20,24 cm
 • Höjd (tjocklek): 1,49 cm
 • 10 timmar batteritid
 • 1,37 kg
 • Denna har ett cirkapris på 17.000 kronor

För att klargöra dessa listor kan vi alltså se att båda har samma tum, 13-tums, och lagringsminne på 128GB. Däremot kan lagringsminnena ökas hos båda om man lägger till några extra slantar, så lagringsmässigt finns det möjlighet till en uppgradering. Det samma gäller för minnet på 8GB.

Den största skillnaden som vi kan se är processorerna, där Air har en dubbelkärnig medan Pro har så mycket som en fyrkärnig som också kan nå högre GHz. Med andra ord är det här man märker av skillnaden i hur tålig datorn är, och hur mycket tungt jobb den kommer att klara av. Dock har Air betydligt bättre hållbarhet när det gäller batteritid och vinner med mer än 2 timmar!

Så har vi ju då också vikt och storlek. Trots att Pro ofta upplevs som betydligt större och tyngre skiljer de sig bara 0,08 kg i vikt. Det känns ju som en fis i rymden när man säger det så!? Och som vi kan se är faktiskt höjdskillnaden, alltså tjockleken, inte jättestor överlag. Det som skiljer är att MacBook Pro har samma tjocklek över hela, medan Air är kilformad och liksom tunnas ut (därav spannet mellan 0,41-1,56 cm). Däremot är storleken densamma, både på längd och bredd. Tänk att den lilla viktskillnaden och tjockleken på datorn kan göra så stor skillnad!

Sen är det egentligen inte så mycket mer än så. De båda har Retina-skärm för extra bra bildkvalité och utrymme, Touch ID, och 2 portar. Men faktiskt så är färgomfånget och ljusstyrkan på Pro mer utvecklat. Så ska du jobba med kreativa grejer kommer du få en bättre upplevelse med Pro.

Nu när vi har fått en bättre överblick på vad som faktiskt skiljer två snarlika modeller åt så kan man ju klargöra lite mer vad skillnaden mellan de två egentligen är. Dock finns det ju fler varianter är just de två jag jämförde ovan, så storlekar, tum, och prestanda kan skilja sig ännu mer beroende på vilken version man köper.

Ju senare version desto bättre och snabbare dator, men då blir de ju också dyrare. Men det vi kan se om man kollar på vår lista är att skillnaden egentligen ligger i vikt, tjocklek, och prestanda, och faktiskt också skärmkvalité där Macbook Pro tar hem priset. MacBook Air väger mindre, är tunnare, och har en sämre processor, och därav en sämre prestanda. MacBook Pro väger då mer, är tjockare över hela, och klarar av tyngre uppgifter och ett snabbare tempo. Trots att Pro har mer kraft så vinner faktiskt Air när det kommer till batteri!

Det kan kännas lite svårt när man står i valet och kvalet om vilken MacBook man ska köpa, är Air eller Pro bättre? Det enkla svaret är att man helt enkelt får utgå ifrån vad man ska använda datorn till, alltså hur tunga uppgifter den kommer utsättas för så att säga. Kort och gott är MacBook Pro ett bättre alternativ för den som jobbar med tyngre program, och om man ska skapa och vara kreativ på datorn. Prestandan och skärmkvalitén är bäst här, och den känns också stabilast av de två.

MacBook Air är även den mycket bra, och bara för att prestandan är bättre hos Pro betyder inte det att Air halkar långt efter. Är du mycket på resande fot och vill ha en bra men mindre dator är denna ett perfekt alternativ. Batteritiden är bättre här, och hela datorn känns smidigare. Du får helt enkelt utgå från vad du själv är i behov av för typ av dator, och sen välja mellan vikt, tjocklek, skärmkvalité, och prestanda. Det bästa är att både Macbook Pro och Air går att uppgradera rätt så mycket. Det finns inget som är bättre eller sämre, utan valet är ditt och möjligheter för förbättring finns!

skillnaden mellan macbook och macbook pro och macbook air

Skillnaden

13-tums MacBook Pro har ett något större batteri (58,2Wh jämfört med 49,9Wh) och citerar ytterligare... Läs mer »

Jaquith . 2022-06-14

Vad är skillnaden mellan macbook pro och macbook air?

Skillnaden

Den enda verkliga skillnaden mellan 13-tums Pro och den senaste MacBook Air är fläkten som möjliggör... Läs mer »

Germaine . 2022-05-21

Skillnaden mellan MacBook Pro och MacBook Air

Skillnaden

Vilket är bättre MacBook Pro eller Air?Apple betygsätter också Pro som en 100-nit ljusare skärm... Läs mer »

Lissy . 2022-02-24

Vad är det för skillnad på MacBook Air och MacBook Pro?

Användbar information

Den enda verkliga skillnaden mellan 13-tums Pro och den senaste MacBook Air är fläkten som möjliggör... Läs mer »

Shanon . 2022-07-17